Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ντολμαδάκια με κιμά

Ντολμαδάκια με κιμά

Είναι μια γεύση διαφορετική. Είναι αλήθεια ότι δεν αρέσουν σε όλους, ιδιαίτερα αν δοκιμάσουν πρώτη φορά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα από κονσέρβα που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα σκληρά και αφήνουν την εντύπωση ότι μασάς ένα πακέτο μαζί με το σπάγγο που ήταν δεμένο!

Τα φρέσκα όμως αμπελόφυλλα είναι τρυφερά και λιώνουν στο στόμα. Η ξινούτσικη γεύση τους ανεβάζει τον αδιάφορο συνήθως κιμά και τα κάνει αξέχαστα. 

Για λίγες μέρες το χρόνο, Απρίλιο και Μάιο, όταν βρίσκω φρέσκα αμπελόφυλλα στην αγορά προμηθεύομαι όσα μπορώ, τα πλένω, τα στραγγίζω και τα βάζω στην κατάψυξη. Από εκεί κατευθείαν  για ζεμάτισμα και έχω φρέσκα για άλλους τρεις μήνες τουλάχιστον.

Για 4 άτομα χρειάζομαι:

 

250 γραμμάρια αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 σφηνάκι ούζο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
αλάτι πιπέρι δυόσμο
1 λεμόνι
  
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Τα αφήνουμε 3 λεπτά και μετά τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. 
Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία τα βάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 

Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, 1/2 φλιτζάνι λάδι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το ούζο. 

Ανακατεύουμε για να φτιάξουμε ένα μίγμα αρκετά μαλακό, και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγη γέμιση και την τοποθετούμε στη βάση του φύλλου. Διπλώνουμε αρχικά τις δύο άκρες και μετά τυλίγουμε σε ρολό. 

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή θέλει λίγη προσπάθεια μέχρι να πιάσουμε το νόημα αλλά μετά το 4ο ή 5ο ντολμαδάκι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Έχουμε ρίξει το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και βάζουμε κάθε τυλιγμένο ντολμαδάκι σε ομόκεντρους κύκλους από έξω προς το κέντρο. Ανάλογα με την κατσαρόλα μας θα φτιάξουμε μια ή δυο στρώσεις. 
 
Ραντίζουμε με λίγο ακόμη λάδι την επιφάνεια και τα σκεπάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με ένα πιάτο ανάποδα.
Αυτό θα βοηθήσει να μείνουν σταθερά στη θέση τους και να μην ξετυλιχθούν με το βράσιμο. 

Προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό μέχρι να φτάσει στη μέση του πιάτου, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. 

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Γι αυτό είναι καλύτερα να ξεκινάμε το μαγείρεμα από νωρίς. 

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με έξτρα αυγολέμονο ή ακόμη και με τζατζίκι.

Καλή όρεξη.

Μπορείτε να δείτε τη συνταγή στα Αγγλικά εδώ (recipe in English)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου