Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σοφρίτο από την Κέρκυρα



Σοφρίτο από την Κέρκυρα

"Βράσε ρύζι" μου είπε η Έλενα προχτές και μου θύμισενα φτάξω το σοφρίτο από την Κέρκυρα, που πολύ το αγαπάμε όλοι οικογενειακώς. Ζήσαμε δυο χρόνια στην Κέρκυρα κι από εκεί μου έχουν μείνει εικόνες από καταπράσινες ακρογιαλιές, πολύχρωμα χωριά, βόλτες στα καντούνια και στο Λιστόν, μα πάνω απ'όλα υπέροχα, μοσχομυριστά φαγητά. Παστιτσάδο, Σοφρίτο, Μπουρδέτο, Τσιγαρίδια.... Ακόμη και στο πιτόγυρο της Κέρκυρας, πάνω από το τζατζίκι ρίχνουν μια κουταλιά σάλτσα από παστιτσάδο! Το σοφρίτο το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή και για μας τους τέσσερεις που τρώμε σαν πουλάκια..... (λέμε τώρα!!!!) χρειαζόμαστε:

1 κιλό ψαχνό μοσχάρι κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
5 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
Αλάτι – πιπέρι
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
4 κουταλιές της σούπας ξίδι &
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
μερικά φυλαρράκια δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ανακατεύουμε το αλεύρι, 2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά αλάτι και λίγο πιπέρι. Αλευρώνουμε το κρέας.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και κοκκινίζουμε λίγες-λίγες τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα (ή χύτρα ταχύτητας). Ρίχνουμε στο λάδι του τηγανιού το νερό και το ξίδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό. Μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα, περιχύνουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Την σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 45 λεπτά (55΄ αν είναι στη χύτρα). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μην πήξει πολύ η σάλτσα και κολλήσει στην κατσαρόλα. Η μυρωδιά του ξιδιού και του σκόρδου έχουν εξαφανιστεί και έχει μείνει μόνο η νοστιμιά τους.

Πολλές φορές όταν βιάζομαι παραλείπω εντελώς το αλεύρωμα και το τηγάνισμα. Κοκκινίζω κατευθείαν το κρέας στη χύτρα, ρίχνω τα αρωματικά και το ξιδόνερο και αφήνω να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο, δένω λίγο το ζουμί με κορν φλάουρ και είμαι έτοιμη. 

Σερβίρω με πατάτες τηγανητές ή ρύζι, αλλά μου αρέσει και πάνω σε πουρέ με τη νόστιμη σαλτσούλα
του.

Τραγουδάω λίγο αλά Ρένα "Κέρκυρα με το Ποντικονήσι" και εβίβα!


2 σχόλια: